Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τον τουρισμό, μηδενική η κρουαζιέρα, δεν θα ανοίξουν πολλά μεγάλα ξενοδοχεία.


Και ενώ όλοι μιλούν για την επόμενη μέρα στον τουρισμό, χωρίς να ξέρουν ουσιαστικά τι θα γίνει , αρχίζει πλέον να ξεδιπλώνεται η πραγματικότητα που είναι καταστροφική για το 2020.
Κι ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Κρουαζιέρα για το 2020 τέλος.
Μάλλον δεν θα δούμε κρουαζιερόπλοιο στη καλντέρα όλο το καλοκαίρι λένε οι πληροφορίες.
Αυτό σημαίνει μεγάλη  απώλεια εσόδων για πολλούς κλάδους εργαζομένων και επιχειρήσεων, καθώς και για το Ίδρυμα Λούλας & Ευαγγέλου Νομικού και κατ’ επέκτασιν  και του Δήμου Θήρας.
Επιχειρήσεις που είχαν προχωρήσει σε αγορές σκαφών και πούλμαν καλούνται τώρα να βρουν τρόπο να πληρώσουν τα δάνειά τους που τρέχουν , ενώ η τύχη των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις είναι μαύρη.
Ο μηδενισμός της άφιξης κρουαζιερόπλοιων στο νησί θα επηρεάσει και δεκάδες άλλες επιχειρήσεις, όπως Οινοποιεία, καφετέριες και εστιατόρια που περίμεναν τους επιβάτες των πλοίων, πού σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό θα ξεπερνούσαν το 1.000.000 φέτος.
Η ημερήσιες κρουαζιέρες στην Καλντέρα και τα δεκάδες σκάφη που έχουν αγοραστεί θα πρέπει να αναθεωρήσουν σε πιο ρεαλιστική βάση τη λειτουργία τους.
Όμως εκεί που εντοπίζεται το μεγάλο πρόβλημα είναι οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.
Ένας ένας οι επιχειρηματίες που έχουν στην ιδιοκτησία τους  μεγάλα ξενοδοχεία, σύμφωνα με πληροφορίες μας,   έχουν ήδη αποφασίσει να μην τα ανοίξουν σε όλη τη διάρκεια της σαιζόν.
Αυτό σημαίνει απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας.
Μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις οι οποίες αν και ελπίζουν να καλύψουν τα έξοδά τους για το 2020, τα μηνύματα που φτάνουν από τις αγορές δεν είναι ελπιδοφόρα.
Μπροστά μας έχουμε μια μεγάλη τουριστική κρίση, που ακόμα δεν έχουμε αντιληφθεί πόσο σοβαρή είναι.
Η πολιτεία, που δεν θα στείλει φέτος τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ να ελέγχουν τις επιχειρήσεις στους τουριστικούς προορισμούς , δεν θα εισπράξει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.
Το ερώτημα που μπαίνει είναι αν αυτή την αγελάδα που αρμέγουν χρόνια τώρα  οι εκάστοτε κυβερνήσεις, τα νησιά μας δηλαδή, θα την αφήσουν να γείρει και να πεθάνει ή θα την στηρίξουν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή με κάποιο τρόπο.
Τα υγειονομικά διαβατήρια, οι αισιόδοξες προβλέψεις και τα υπόλοιπα που ακούμε μοιάζουν με παραμύθια της Χαλιμάς.
Αυτό που δεν έχουμε ακούσει να μας λένε είναι:
* Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους που θα μείνουν χωρίς δουλειά;
*Τι θα γίνει με τα δάνεια που τρέχουν των επιχειρήσεων;
*Τι θα γίνει με τις επιταγές που έχουν κοπεί και πρέπει να πληρωθούν;
Στην Ηπειρωτική Ελλάδα θα ανοίξουν τα εργοστάσια, θα δουλέψει ο πρωτογενής τομέας, θα πάρει η μηχανή μπροστά.
Στα νησιά τι θα γίνει;
Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός από τον λαλίστατο Υπουργό Τουρισμού που φαίνεται να μην έχει καταλάβει τι έχει συμβεί; ή  τα έχουμε αφήσει όλα στον αυτόματο και ο γέγονε  γέγονε;
Κύριε Θεοχάρη θα περιμένετε να πεθάνει ο ασθενής και μετά θα κάνετε νεκροψία ή έχετε σκοπό κάτι να κάνετε για να μην ερημώσουν τα νησιά μας;




Σχόλια

  1. Άκη να ενωθούν 0λοι οι φορείς και να τους ξεμπροστιαζουν καθημερινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τις λίγες,έως ελάχιστες σοβαρές προσεγγίσεις που έχω διαβάσει.Πρεπει να σοβαρευτούμε κ να αρχίσουμε τις διεκδικήσεις συλλογικά.Μας περιμένουν δύσκολες μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά όλη η Σαντορίνη είναι μπλε και ψηφίζει Κούλη πανηγυρικά! Καλά κουράγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να ζητηθεί ευρωπαϊκή στήριξη. Οι Βρυξέλλες θα στηρίξουν τον πυλώνα της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το πιο σωστό και ρεαλιστικό άρθρο που έχω για φέτος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ας μας πει κάποιος υπεύθυνα...για τους εργαζόμενους οι οποίοι είχαν κλείσει να εργασθούν αλλά τα ξενοδοχεία δε θα ανοίξουν για τους γνωστούς λόγους και δε μπορούν να απορροφηθούν σε άλλες θέσεις γιατί δεν υπάρχουν ανοιχτές...τι έχουν προβλέψει...θα δοθεί επίδομα τακτικής ανεργίας???
    Διότι από τον ΟΑΕΔ δεν έχουμε εμείς, οι πληγέντες εποχικοί υπάλληλοι του Τουριστικού χώρου
    ΚΑΜΊΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ή
    ΑΝΑΦΟΡΑ για το τεράστιο πρόβλημα που προκύπτει...οι περισσότεροι πήραν ένα μήνα επέκταση στο τακτικό επίδομα και Τέλος...τι θα γίνει ας βγει κάποιος να μιλήσει για αυτό το φλέγον ζήτημα χιλιάδων ανθρώπων..ή μήπως κάνουν ότι δε βλέπουν το πρόβλημα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ευτυχώς που έχει λεφτά ο Δήμος, να δώσει κανένα συσσίτιο το χειμώνα. 26,5εκ άφησαν στα ταμεία οι προηγούμενοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΒΙΝΤΕΟ : Στον Αθηνιό, κατά τη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσης, προσέκρουσε ελαφρά στις 7 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Πρέβελης”