Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε πιο σοβαρά τη μελέτη και παρακολούθηση των Ηφαιστείων μας;

Οι χθεσινές σεισμικές δονήσεις και η άμεση ανταπόκριση στην ενημέρωση των πολιτών από τον κ. Γεράσιμο Χουλιάρα, αφ’ ενός, ο οποίος μάλιστα ήταν μέλος του ΟAΣΠ και εγκατέστησε επί Χρυσοχοϊδη τους πρώτους 7 σεισμογράφους στο νησί , αλλά και την Εύη Νομικού αφ’ ετέρου, για τα επίκεντρα και την  ισχύ τους, μας προβλημάτισαν ιδιαίτερα.
Δεν είναι δυνατόν το αστεροσκοπείο και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αλλά και η συμπατριώτισσά μας καθηγήτρια Έυη Νομικού να μην έχουν πρόσβαση στους σεισμογράφους του ΙΜΠΗΣ και να μην συμμετέχουν στο ΔΣ του Ινστιτούτου.
Δεν είναι δυνατόν επιστήμονες που παρακολουθούν την σεισμικότητα σε όλη τη χώρα όλο το 24ωρο να μην συμμετέχουν στο ΙΜΠΗΣ.
Δεν είναι δυνατόν να μην συμμετέχει σε αυτό ο Πρόεδρος της ΓΕΩ ΘΗΡΑ που το χρηματοδοτεί κάθε χρόνο.
Δεν είναι δυνατόν μια Σαντορινιά , δικός μας άνθρωπος και που είμαστε τυχεροί που την έχουμε, με ειδικότητα στα Ηφαίστεια να μην συμμετέχει στο ΙΜΠΗΣ.
Δεν θέλω να υποβαθμίσω την επιστημονική συγκρότηση και την αξία όσων συμμετέχουν στο Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου και την προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια.
Όμως οι καιροί άλλαξαν, το κράτος πλέον ετοίμασε σχέδιο αντιμετώπισης της όποιας ηφαιστειακής κρίσης , αν ω μη γένοιτο , σημειωθεί στο μέλλον.
Μήπως έφτασε λοιπόν η ώρα το Ινστιτούτο να ανοίξει τις πόρτες του και να εκπροσωπείται σε αυτό το νησί από  την Εύη Νομικού, το Αστεροσκοπείο με  το Χουλιάρα και η επίσημη πολιτεία με τον αντίστοιχο Πρόεδρο ΟΑΣΠ.
Δεν μπορούμε να ακούμε για αεροπλάνα που δήθεν έσπασαν το φράγμα του ήχου, για λατομεία που βάζουν φουρνέλα και άλλα περίεργα  , όταν το Αστεροσκοπείο καταγράφει σεισμικές δονήσεις.
Τιμώ και σέβομαι και τον κ. Βουγιουκαλάκη  τον κ. Παπαζάχο, κάποιους εξω θεσμικούς ιδιώτες και όσους επιστήμονες προσφέρουν ανιδιοτελώς τόσα χρόνια τις υπηρεσίες τους.
Μαθαίνουμε όμως, ότι οι περισσότεροι σεισμογράφοι δεν λειτουργούν στο νησί, δεν μπορούμε καν να το επιβεβαιώσουμε γιατί δεν ανήκουμε στην ελίτ που ενημερώνει το ΙΜΠΗΣ.
Όμως , κατά τη γνώμη μου, ο Δήμος πρέπει πλέον να δει πιο σοβαρά το θέμα της παρακολούθησης των Ηφαιστείων μας.
Να ζητήσει την αντικατάσταση όσων σεισμογράφων δεν λειτουργούν, την τοποθέτηση κάποιων νέων, την τοποθέτηση οργάνων παρακολούθησης του Κουλούμπου και ότι άλλο χρειαστεί, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της επιστημονικής παρακολούθησης του γίγαντα που είναι ήσυχος και που πιστεύουμε ήσυχος να παραμείνει και στο μέλλον.
Μας φτάνει ο Κορωνοϊός , μην έχουμε κι άλλα.

Και για να τεκμηριωθεί το ρεπορτάζ επισυνάπτουμε φωτογραφία του σεισμογράφου στον Κουλούμπο. Δεν λειτουργεί και δεν κατέγραψε τίποτα.
Η τελευταία καταγραφή έγινε την 3η Μαρτίου 2020.
Ο Σεισμογράφος ακριβώς απέναντι από τους χθεσινούς σεισμούς.
Τα συμπεράσματα δικά σας.




Σχόλια

  1. κ. Μυτιληναίε,
    μελετώντας το άρθρο σας εξεπλάγην από τις ανακρίβειες που διάβασα και σοκαρίστηκα από τον τρόπο που αντιμετωπίζετε την επιστημονική ομάδα του ΙΜΠΗΣ και απαξιώνετε όλα όσα έχει προσφέρει τόσο καιρό. Εδώ και χρόνια αγόγγυστα ο κ. Φυτίκας, ο κ. Παυλίδης, ο κ. Παπαζάχος, ο κ. Βουγιουκαλάκης, ο κ Παναγιωτόπουλος έρχονται στο νησί ανελλιπώς και χωρίς απουσία 2 φορές το χρόνο για την ενημέρωση του κοινού που συνδυάζονται και με δράσεις για τη γνωριμία μας με τα ηφαίστεια και τη γεωλογική ιστορία του νησιού. Είμαι μέλος του ΙΜΠΗΣ εδώ και 8-9 χρόνια. Είμαι παρούσα στις Γενικές συνελεύσεις, εκτός σπανίων περιπτώσεων, και συμμετέχω ανελλιπώς στην εκλογή του ΔΣ, η οποία γίνεται πάντα με όλες τις νόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες. Το μόνιμο παράπονο αυτώ των ανθρώπων είναι ότι, την περίοδο 2001-12 η αίθουσα ήταν γεμάτη με πλήθος κόσμου που είχε αγωνία και πολλές ερωτήσεις . Οι ανακοινώσεις γίνονται όπως και τότε για τις συγκεντρώσεις μας. Τώρα όμως πέρασε η κρίση, καταλάγιασε ο φόβος, έπαψε η αγωνία με αποτέλεσμα να αδειάσει η αίθουσα. Μείναμε εμείς οι ίδιοι και οι ίδιοι μαζί με τους επιστήμονες μας, που πάντα ακούραστοι και ευδιάθετοι μας κάνουν τις παρουσιάσεις τους. Τώρα μαθαίνω από εσάς ότι ανήκω στην ΕΛΙΤ του ΙΜΠΗΣ! Ευτυχώς που ενημερώθηκα εγκαίρως ώστε μόλις ανοίξουν οι μοδίστρες να πάω να ράψω βραδινή τουαλέτα γιατί μέχρι τώρα πήγαινα στις γενικές συνελεύσεις με τζιν και ορειβατικά!
    Φιλαρέτη Βαρβαρρήγου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναστε καλα για το σχόλιο.Ομως θα συνεχίσω να ζητώ για το νησίο μου τα αυτονοητα.Νεα μηχανηματα αξιοποιηση της Ε.Νομοίκού και να ανοιξουν οι πορτες του ΙΜΠΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Παναγιώτη...το νησί μας είναι μοναδικό..ένα χερσαίο και θαλάσσιο γεωλογικό εργαστήριο όπου όλοι οι επιστήμονες από όλο τον κόσμο, το μελετούν. Προσωπικά εγώ, έχω αφιερώσει όλη την επιστημονική ερευνά μου στο νησί που μεγάλωσα, ανιδιοτελώς γιατί του οφείλω πολλά! Και θα συνεχίσω να το κάνω.
    Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη τόσο εσένα όσο και τους κατοίκους του νησιού μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΒΙΝΤΕΟ : Στον Αθηνιό, κατά τη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσης, προσέκρουσε ελαφρά στις 7 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Πρέβελης”